Het Concertgemaal – ‘Muziek en machine’

Luist

Concertgemaal 2

Op 25 maart 2017 was het dan zover: ons laatste concert van onze serie MOnuMENTEN 1920 in het Concertgemaal! Dit mooie gebouw dateert wel van vroeger, van het eind van de 19de eeuw, toen de molens de waterstand in de polder op peil hielden. Maar vanaf 1920 werd het door elektriciteit aangedreven en kwamen de pompen binnen het gebouw te liggen.

Muziek: Lumaka nam dit gegeven als aanleiding om een concert met muziek te spelen waarin de invloeden van techniek, mechaniek en machines hoorbaar zijn. Soms duidelijker, zoals in Erik Satie’s ‘Descriptions Automatiques‘ of Edgar Varèse’s ‘Density 21.5‘ voor fluit solo‚ dat zijn titel dankt aan de dichtheid van een edelmetaal (platinum). Soms is het alleen de stomende ritmiek, zoals in Joseph Jongen’s ‘Trio voor fluit, cello en harp‘ of in het ‘Duo’ van Maurice Ravel voor viool en cello, of het mechanisch voort ratelen zoals in het ‘Divertissement‘ van Caplet voor harp solo. Er stond zelfs nog een dada-stuk van Kurt Schwitters op het programma… Kijk voor een indruk hier (deze keer helaas niet door ons, maar wel door ons aanbevolen!)

Lumaka vulde dit spannende programma bovendien aan met historische teksten over moderne, machine en muziek!

‘Wir erklären, daß sich die Herrlichkeit der Welt um eine neue Schönheit bereichert hat: die Schönheit der Geschwindigkeit. Ein Rennwagen,  dessen  Karosserie große  Rohre schmücken, die Schlangen mit explosivem Atem gleichen… ein aufheulendes Auto, das auf Kartätschen zu laufen scheint, ist schöner als die Nike von Samothrake.’

Over het Concertgemaal

Het oude gemaal Kadoelen werd in 1875 als stoomgemaal gebouwd, aan de Landsmeerderdijk. Het polderwater uit Waterland werd met schepraderen naar het hoger gelegen kanaal gepompt.

Na de bouw van het nieuwe gemaal in 1988 verloor het oude gemaal zijn functionaliteit en werd het buiten gebruik gesteld.

Nu dient het als een schitterende werkplek voor creatieve ondernemers en kunstenaars uit de omgeving en tegelijkertijd is het het eerste podium voor klassieke muziek in Amsterdam Noord.

Het Concertgemaal biedt een podium waar liefhebbers van klassieke muziek tien keer per jaar kunnen genieten van concerten van hoge kwaliteit. Deze optredens onderscheiden zich van een doorsnee klassiek concert door een persoonlijke presentatie van de musici, te midden van de industriële en intieme sfeer die het gemaal uitademt. De schoonheid van dit oude gemaal, de groene omgeving, de heldere akoestiek en de aanwezigheid van de Steinway vleugel – die wij niet eens nodig hadden! – versterken elkaar op deze bijzondere plek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s