Hofkerk – ‘Chansons de Noël – kerst rond het Interbellum’

IMG_2593

Chansons de Noël

Luister hier naar onze opnames van Pastorales de Noël van André Jolivet en naar Noel de France van Willem Pijper.

Op 16 december speelden we ons laatste MOnuMENTEN 1920-concert van 2016, met kerstmuziek van het Interbellum en teksten van Hiekelien van den Herik die op kerst in tijden van het Interbellum gebaseerd waren. En vooral: als opening van de kerststallententoonstelling van Bert Hilhorst.

“Ze bouwen in crisistijd. Baksteen zonder franje.

Ze zetten in verzuild Nederland de zuilen aan de kant. Weg met dat schip vol pilaren om op zondagmorgen je roes achter uit te slapen. Hier zijn voortaan alle ogen op het altaar gericht, waar de priester zich heeft omgedraaid, gezicht naar zijn gemeente. De bisschop schudt zijn hoofd, maar zij, zij

bouwen in crisistijd. Niks mee met de mode, niks Amsterdamse school. Bestemming gaat voor functie. Soberheid voor stijl. De Schoonheidscommissie schudt haar hoofd, maar zij, zij bouwen aan een kerk in crisistijd, met een ruime tuin rondom. Want zo kan op eigen grond regelmatig een stoet rond het rode baksteen lopen, ondanks het landelijk processieverbod.

In het hof rondom nestelen de parochianen, á 35 gulden per maand, à tien kinderen per gezin, maar ook een Jood, een communist, een protestantse predikant.

Zij bouwen in crisistijd, buiten de grenzen van het aanvaarde, zoeken naar de ruimte naar de gaten en mazen, naar kansen voor een nieuw begin tussen de dreiging in.”

                              Hiekelien van den Herik

Over de Hofkerk:

Tot nu toe vonden alle MOnuMENTEN-concerten in gebouwen van de Amsterdamse School plaats. Als contrast presenteren we dit kerstconcert in de Hofkerk (1924-28). Het door A. J. Kropholler ontworpen gebouw uit de jaren ’20 is niet in de stijl van de Amsterdamse School.

Architectuur-historisch is het gebouw van belang als één van de gave en belangrijke werken van A.J. Kropholler, een groot bewonderaar van H.P. Berlage. Dit is in het gebouw duidelijk terug te zien. De kerk is een driebeukige, bakstenen kruisbasiliek met een breed middenschip en lage zijbeuken, gedekt door een houten kap. In het kerkgebouw bevindt zich een aantal kunstwerken van belangrijke eigentijdse kunstenaars zoals: Dom J. van der Mey, Jan Brom, Lambertus Zijl en Jozef Mendes da Costa.

Op 15 april 1999 is de kerk op de Rijksmonumentenlijst geplaatst. Omdat een rijksmonument er natuurlijk behoorlijk uit dient te zien is er minder dan 10 jaar geleden ingrijpend gerestaureerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s