De Bazel – ‘De hele wereld’

De hele wereld

Concertrondleiding met muziek door Ensemble Lumaka in voormalig handelsgebouw      De Bazel, zaterdag 10 september 2016

Hier kwamen verschillende thema’s aan bod:

  • vernieuwende bouwstijl met rechte lijnen in de stijl van Frank Lloyd Wright – met muziek van Hindemith
  • historiserend interieur (directeurskamer op de tweede verdieping is een kopie van een kamer uit een grachtenpand) – met muziek van Bosmans
  • exotisme en oosterse invloeden zoals te zien in de schatkamer – met muziek van Bosmans, Sibinga en Goossens

 

Over de Bazel:

De Bazel (1919-26) werd ontworpen door architect Karel de Bazel en geldt als zijn belangrijkste werk. Mede vanwege haar rijke geschiedenis, zeer bijzondere architectuur en de boodschap die Karel de Bazel wilde uitdragen, kreeg het gebouw in maart 1991 de status van officieel rijksmonument.

Karel de Bazel was één van de architecten die aan het einde van de negentiende eeuw begonnen te zoeken naar een nieuwe manier van bouwen. Hij wilde dat zijn gebouwen niet gebonden waren aan de stijl van een bepaalde periode, maar dat ze eeuwigheidswaarde hadden. Veel van zijn ideeën vond De Bazel in de theosofie en esoterie.

Gebouw De Bazel is ontworpen met een diepere boodschap en om het hogere doel over te dragen. Licht speelt een belangrijke rol in het gebouw, ook hieruit spreekt wederom de gedachtenwereld van Karel de Bazel, waarin de éénwording met het goddelijke, het licht, het hoogste streven was.

Volgens de theosofie moet een gebouw universele harmonie uitdrukken en de taak van de architect was daarom een goddelijke aangelegenheid. Wiskundige principes en verhoudingen konden de hogere orde in alle delen van een bouwwerk zichtbaar maken. In zijn ontwerp voor de Nederlandsche Handel Maatschappij maakte De Bazel daarom gebruik van een raster: hij baseerde de plattegrond op rechthoeken van 3,60 x 3,20 meter, terwijl hij voor de gevels een vierkant van 90 centimeter als uitgangspunt koos.

Tijdens de bouw van het hoofdkantoor van de Nederlandsche Handel Maatschappij was Karel de Bazel vaak ziek. Een longaandoening dwong hem het bed te houden of te kuren in het buitenland. Op 28 november 1923 werd zijn ziekte hem fataal. Hij overleed na een hevige hoestbui in de trein, op weg naar de begrafenis van collega-architect Michel de Klerk. Karel de Bazel is slechts 54 jaar oud geworden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s