Feest in Het Schip!

brief 1928

Het werd een “geheim” jaren ’20-feest, omdat het al een week vóór de officiële opening van het nieuwe gedeelte van het museum plaats vond. Er klonk bruisende en mooie klassieke muziekvan Jean Cras, Jean Francaix en Marcel Tournier (‘Soir’ en ‘La fete’ uit ‘Suite’) maar ook een Ragtime van Joplin en twee chansons van Dirk Witte. Luister hier naar ‘Het Wijnglas’ en ‘Mens durf te leven’ (opnames uit 2014 met Lumaka)!

Florian de Backere was zowel zanger als rondleider en droeg met o.a. “gedragsregels” aan het feestelijke karakter van dit concert bij. Wil je een indruk van het hele feest krijgen? Kijk dan hier het video van de avond!

‘Het geven van een ‘avondje’, waarop niet gedanst wordt, raakt meer en meer in onbruik. De gezellige praatavonden van vroeger bestaan niet meer, sedert de kunst van conversatie kwijnt…
Wie een avondje wil geven bepale eerst wie er gevraagd zal worden – men vrage nimmer lieden van te uiteenloopende aard of maatschappelijke rang, bij elkaar… Dit geeft een gedwongen toon…                                                                                                                                         —
Het is een grove zonde tegen de wellevendheid om tijdens een concert mee te neuriën of anderen te hinderen door trommelen met de vingers of maatslaan met de voeten of heen en weer wiegen met hoofd en schouders.
Ook het ritselen van meegenomen partituren dient vermeden te worden.

Preutschheid bestaat in deze dagen nog amper, en het is vrijwel ondoenlijk om te spreken over wellevendheid bij het kussen…
De man, die iedere vrouw en ieder meisje dat hij aardig vindt kust of tracht te kussen, zal niemand ernstig nemen en, het meisje, dat er geen enkel bezwaar in ziet zich door Jan-en-Alleman af te laten zoenen degradeert zichzelf: Cavaliers zal zij altijd genoeg kunnen krijgen, maar dien jongen man, die een Levensgezellin zoekt zal aan haar voorbijgaan.

Zelfbeheersing is het kenmerk van welopgevoede lieden, lieden die ten allen tijde zullen vermijden anderen aanstoot te geven.’

Florian de Backere

 

 

Muziek: Het programma deze avond reikte van ‘klassieke’ kwintetten van Jean Cras, Jean Francaix en Marcel Tournier (‘Soir’ en ‘La fete’ uit ‘Suite’) tot aan een Ragtime van Joplin en twee chansons van Dirk Witte. Luister hier naar ‘Het Wijnglas’ en ‘Mens durf te leven’ (opnames uit 2014 met Lumaka) !

_____________________________________________________________

Over Het Schip (1919):

Aan het Spaarndammerplantsoen in Amsterdam staan drie monumentale volkswoning-bouwcomplexen van de beroemde architect Michel de Klerk. Het meest expressionistische blok van arbeiderswoningen wordt in de volksmond Het Schip genoemd en behoort tot de top van de architectuurstroming De Amsterdamse School uit het begin van de twintigste eeuw. Het Schip wordt nog steeds bewoond en het museum is gevestigd in verschillende delen van het gebouw.

De blokken werden in de periode 1914-1921 gebouwd. De woningen werden verhuurd door woningcorporatie Eigen Haard en waren ‘paleizen voor de arbeiders’.                     Niet eerder was er zoveel zorg besteed aan de vormgeving van arbeiderswoningen. Ook een postkantoor was onderdeel van het blok.

Nadat het postkantoor in 1999 werd gesloten, is hier sinds 2001 het Museum Het Schip gevestigd. Het museum bestaat uit het voormalige postkantoor, een museumwoning die een indruk geeft van hoe de arbeiders hier in de jaren 1920 woonden, en een gloednieuwe museumruimte met informatie over de geschiedenis van het gebouw en de Amsterdamse School.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s